В БОЛГРАДСЬКІЙ РДА ОБГОВОРИЛИ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ВЗАЄМОДІЇ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ РІЗНОГО ПІДПОРЯДКУВАННЯ ПРИ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА COVID -19

  • 303

11 листопада під керівництвом голови Болградської райдержадміністрації Геннадія Бамбури відбулась нарада з головними лікарями медичних закладів Болградської ОТГ, головним лікарем КНП "Дунайська обласна лікарня" Одеської обласної ради та КНП «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» ООР «Ізмаїльська СЕ(Ш)МД» з питань налагодження взаємодії між структурними підрозділами охорони здоров’я різного підпорядкування щодо лікування ковідних хворих 5-ти громад в межах колишнього Болградського району. У нараді взяли участь заступники директора Департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА: з економічних питань - Людмила Пенчанська та з медичних питань - Арам Анташян, голова Болградської районної ради Михайло Садаклієв та Болградський міський голова Сергій Димитрієв.

Основний меседж заходу - активізація вакцинації населення Болградського району, так як наш район знаходиться на останньому місті в області. Як зазначив заступник директора Департаменту охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації з медичних питань Арам Анташян – це єдиний метод, який дозволяє знизити кількість хворих та подальше поширення вірусної інфекції.

Розпочалась нарада з визначення перспектив подальшого розвитку КНП Болградської ЦРЛ Болградської міської ради, яка проводить лікування мешканців Болградської, Василівської, Кубейської, Криничненської, Городненської громад Болградського району. Після проведеної децентралізації та медичної реформи керівництво медичного закладу вимушено було скоротити ліжко-місця та штатних працівників у зв’язку з переходом на нову фінансову модель роботи.

Головний лікар Болградської ЦРЛ Віктор Дишлі розповів про основні проблеми, з якими стикається медичний заклад під час своєї діяльності, а також про відтік професійних кадрів, у зв’язку з відсутністю необхідної матеріально-технічної бази для професійного лікування мешканців району.

Як зазначив заступник директора Департаменту охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації з медичних питань Арам Анташян для розвитку та функціонування медичного закладу, керівництву необхідно розробити стратегію розвитку підприємства та фінансовий план залучення необхідних коштів. Районній лікарні потрібно розвивати матеріально-технічну базу згідно визначених послуг за рахунок коштів НСЗУ, участі у різних державних й міжнародних програмах та грантах.

Також учасники наради обговорили проблемні питання взаємодії структурних підрозділів охорони здоров’я різного підпорядкування при лікування хворих на COVID -19, які і стали основною метою зустрічі.

Останнім часом у сімейних лікарів Болградського центру ПМСД виникали проблеми з госпіталізацією хворих на COVID -19 в опорні лікарні Ізмаїльського району, які лікують хворих на COVID-19. Головні лікарі медичних закладів Болградської ОТГ наголосили, що для того, щоб госпіталізувати хворого вони витрачають багато часу на з’ясування наявності вільних місць у зазначених ковідних лікарнях та можливості їх госпіталізації.

В.о. головного лікаря КНП “Дунайська обласна лікарня” Віталій Гайдуков зазначив, що дана проблема дійсно існує. 45% хворих, які надходять до лікарні - це мешканці Болградської, Василівської, Кубейської, Криничненської, Городненської громад і знаходяться вони у тяжкому стані. Крім того даний медичний заклад лікує хворих ще декількох громад Ізмаїльського району. Віталій Гайдуков звернув увагу присутніх на те, що не завжди є можливість госпіталізувати усіх хворих, в основному, перевага надається тяжким хворим, які потребують кисневої терапії.

Заслухавши усіх представників медичних закладів різного рівня підпорядкування заступник директора Департаменту охорони здоров’я Одеської облдержадміністрації з медичних питань Арам Анташян виробив алгоритм подальшої взаємодії між присутніми представниками медичних закладів.

Він зазначив, що всім керівникам закладів охорони здоров’я необхідно дотримуватися Протоколу, який розроблено МОЗ України щодо лікування хворих на COVID -19, задля того, щоб уникнути ситуацій, з якими зіткнулись лікарі медичних закладів Болградської ОТГ. У випадку порушення Протоколу, Департамент охорони здоров’я Одеській ОДА готовий відразу реагувати на виявлені порушення.

Голова Болградської райдержадміністрації Геннадій Бамбура акцентував увагу присутніх головних лікарів районних закладів на активізацію роботи щодо надання мешканцям Болградського району безкоштовних медичних послуг. Нагадуємо, що з 1 квітня 2021 року запрацювала нова

програма медичних гарантій, на яку у держбюджеті закладено 123,5 млрд. грн. У програмі передбачено 36 пакетів медичних послуг, серед яких – вакцинація від коронавірусу.

У завершення зустрічі всі учасники записали відеозвернення до мешканців Болградського району щодо необхідності вакцинації під час пандемії.

Фото без описуФото без описуФото без опису