ОСНОВНІ ПОРАДИ З ПРОФІЛАКТИКИ ОНКОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

  • 117

1.Що робити? Проходити профілактичні огляди. Вчасно звертатися до лікаря з приводу будь-яких захворювань і порушень здоров'я. Строго виконувати всі рекомендації лікарів по обстеженню й лікуванню захворювань, в першу чергу тих, котрі можуть бути передпухлинними. Жити здоровим і повноцінним життям.

2. Чого не робити? В першу чергу позбутися шкідливих звичок, не курити. І, у другу - не забивати собі голову зайвими переживаннями з приводу можливого захворювання на рак, якщо Ви ведете здоровий спосіб життя.

3.Чи можна уберегтися від раку?

Способів на 100% уберегтися від раку немає і бути не може. Можна говорити про зниження імовірності занедужати в порівнянні із середніми цифрами для даної місцевості і даної вікової групи. Проте, дані статистики, багатий досвід практичної онкології дозволив виявити багато закономірностей у виникненні і розвитку рака. Цей досвід використовується для рекомендацій з найбільш раціонального способу життя, що дозволяє значно знизити ризик захворюваності.

ПЕРВИННА ПРОФІЛАКТИКА - це насамперед усунення канцерогенних факторів, більшість з яких обумовлені способом життя, і підтримки здоров'я в цілому. Відмовлення від паління, зміна дієти, добавки вітамінів і мікроелементів, своєчасне лікування хронічних хвороб реально знижують імовірність занедужати раком.

ВТОРИННА ПРОФІЛАКТИКА містить у собі виявлення, лікування і спостереження груп ризику - людей, що вже мають хронічні чи передракові захворювання, що знаходяться в тривалому контакті з канцерогенними факторами, що мають сімейну схильність до раку. Найбільш ефективні програми масового огляду по виявленню раку і передракових захворювань шкіри, слизової оболонки рота, губ (огляд і цитологічна діагностика), рака шийки матки (цитологічна діагностики), молочної залози (пальпація, мамографія, термографія), щитовидної залози (пальпація, УЗД), прямої й сліпої кишки (пальцеве дослідження кишки, аналіз калу на сховану кров).

Існує шість основних принципів дієти, що сприяє зменшенню ризику розвитку рака:

Профілактика ожиріння. У деяких експериментах на тваринах було показано, що споживання більш калорійної їжі приводить до збільшення росту пухлини. Частота розвитку деяких пухлин у людини знаходиться в залежності від фізичного навантаження, що може приводити до витрати калорій, отриманих з їжею.

Зменшення споживання жиру з їжею. Епідеміологічні дослідження й експерименти на тваринах свідчать про прямий взаємозв'язок між споживанням жиру і частотою розвитку рака молочної залози, товстої кишки і простати.

Включення в щоденну дієту різних овочів і фруктів. Доведено в експериментах на тваринах, що овочі і фрукти, що забезпечують організм клітковиною, вітамінами і хімічними речовинами (органічними), запобігають розвиток пухлин.

Споживання їжі, збагаченої клітковиною. Нерозчинна клітковина зменшує тривалість переварювання їжі, і в зв'язку з цим зменшується контакт між канцерогенами і клітинами слизової оболонки кишечнику. Волокниста рослинна клітковина є стимулятором діяльності кишечнику, вона поглинає і нейтралізує канцерогенні продукти розкладання жовчних кислот, що надходять ззовні й утворяться в організмі. До рослинних продуктів багатим клітковиною відносяться:

зернові (пшениця, кукурудза, гречка, жито, овес, ячмінь, рис),

бобові (волокниста квасоля, зелений горошок).

Обмеження споживання алкогольних напоїв. Надмірне споживання алкоголю приводить до розвитку раку ротової порожнини, стравоходу, печінки і молочної залози.

Обмеження споживання копченої й утримуючої нітрити їжі. Копчення може сприяти утворенню канцерогенних речовин у їжі. При взаємодії нітритів з білками в кислому середовищі шлунка утворюються висококанцерогенні нітрозоаміни.

Пам’ятайте! Запорукою профілактики раку є активний та здоровий спосіб життя, правильне харчування, відмова від тютюнокуріння та надмірного вживання алкоголю, своєчасне проходження медичних обстежень.

Одеський районний відокремлений підрозділ ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ"