Бюджет-2023 — задля Перемоги, і це найголовніше, що ми маємо про нього розуміти

  • 144

Бюджет-2023 — задля Перемоги, і це найголовніше, що ми маємо про нього розуміти», — голова Комітет ВРУ з питань бюджету Юрій Арістов повідомив, що сьогодні на засіданні Комітету було презентовано проект Державного бюджету України на 2023 рік.

Представили проект Міністр фінансів України Сергій Марченко та його заступники Денис Улютін і Роман Єрмоличев.

«Уперше в бюджеті 17,8% від ВВП закладено на безпеку та оборону. Це більше трильйона гривень!

Звісно, в умовах повномасштабної війни дати вичерпний макроекономічний прогноз на наступний рік неможливо. Ніхто не може сказати точно, як довго триватимуть бойові дії, якими будуть їхні наслідки та як зміниться лінія фронту.

Але бюджетні пріоритети чіткі та зрозумілі — безпека та оборона, на яку загалом передбачено майже 50% видатків, та соціальний захист (пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим, внутрішньо переміщені особи) — це ще 35% від усіх видатків.

Окрема увага — підтримці ветеранів війни, а також медичному забезпеченню та освіті. Передбачається також створення Фонду ліквідації наслідків збройної агресії та дотації місцевим бюджетам у зв'язку з агресією росії.

Сьогодні дуже важливо, аби бюджет був ухвалений у стислі терміни. Зараз не на часі популістські заяви та політичні баталії. Нам потрібно вже зараз домовлятися з міжнародними партнерами, на яких ми покладаємо великі сподівання.

Увесь цей час уряди країн-партнерів та міжнародні організації фінансово підтримували Україну, за що ми їм неймовірно вдячні. Вони не залишили Україну сам на сам в біді, та дуже важливо, аби й в наступному році вони допомогали нам на фінансовому фронті», — зазначив Юрій Арістов.