ЧЕРЕЗ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ НЕДОСТОВІРНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ВЕЛИКА КІЛЬКІСТЬ ТИМЧАСОВО ПЕРЕМІЩЕНИХ УКРАЇНСЬКИХ ГРОМАДЯН ВАГАЮТЬСЯ З РЕЄСТРАЦІЄЮ ТИМЧАСОВОГО ЗАХИСТУ В КРАЇНАХ ЄС

  • 162

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тож довіряйте тільки офіційним джерелам. Роз?яснюємо основні моменти щодо оформлення тимчасового захисту в ЄС.

???? Хто має право на тимчасовий прихисток в країнах ЄС? ????

???? Якщо Ви постійно проживали в Україні і залишили країну починаючи з 24 лютого 2022 року, щоб врятуватися від війни, ви можете мати право на тимчасовий захист в будь-якій країні ЄС.

???? Окрім того, країни ЄС також можуть ухвалювати рішення про надання тимчасового захисту тим особам, які виїхали з України до 24 лютого 2022 року у зв'язку з посиленням напруженості або які опинилися на території ЄС (наприклад, на канікулах або через роботу) до цієї дати і внаслідок збройного конфлікту не можуть повернутися в Україну. Для отримання додаткової інформації зв’яжіться, будь ласка, з місцевими органами влади країни, де Ви зараз перебуваєте.

???? На який термін я отримаю тимчасовий захист та які права я матиму? ????

???? Тимчасовий захист триватиме щонайменше один рік, він може бути продовжений залежно від ситуації в Україні.

???? Права, які ви отримуєте, оформивши тимчасовий прихисток в країнах ЄС:

???? дозвіл на проживання,

???? доступ до ринку праці та житла,

???? доступ до медичної допомоги,

???? доступ до освіти для дітей,

???? відкриття базового банківського рахунку.

???? Зазначимо, що тимчасовии? захист не означає отримання статусу біженця, втім, особи, які отримали тимчасовии? захист в ЄС, можуть у будь-якии? час подати заявку на отримання статусу біженця.

??Отримавши тимчасовии? захист особи можуть у будь-якии? час повернутись до держави громадянства, тобто в Україну, а також подорожувати державами ЄС протягом 90 днів у межах 180-денного періоду.

?? Детальніше про механізм тимчасового захисту, а також про права на поїздки всередині Європейського Союзу – на сайті Європейської Комісії (доступно українською мовою): https://cutt.ly/iHvLO7n

???? Окрім того, Єврокомісія запустила спеціальну телефонну гарячу лінію українською мовою для надання інформації і допомоги українцям, де зокрема надають відповіді на питання щодо умов в'їзду та подорожі до ЄС, доступу до прав та можливостей, таких як освіта, робота чи охорона здоров’я.

???? Сконтактувати з гарячою лінією українською мовою в межах ЄС можна за номером 00 800 67 89 10 11 (послуга надається безкоштовно), а також з-за меж ЄС – за номером +32 22 99 96 96 (застосовуються стандартні міжнародні тарифи).

?? Детальніше щодо гарячої лінії за посиланням: https://cutt.ly/QHv2X48