МЕДІАЦІЯ - ЦЕ МОЖЛИВІСТЬ ВРЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВОГО СПОРУ

  • 253

У процесі трудової діяльності між працівником і роботодавцем можуть виникати спірні питання у випадках порушення законодавства про працю власником або уповноваженим ним органом чи окремими працівниками щодо укладення, виконання, зміни, розірвання трудового договору та дотримання інших норм трудового законодавства.

Відповідно до статті 221 КЗпП, трудові спори мають право розглядати два органи, а саме: комісія по трудових спорах (далі - комісія) та районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (далі - суд).

Але сьогодні окрім зазначених способів є альтернативний. Це - медіація.

Що таке медіація? У яких випадках застосовується та як нею скористатися?

16 листопада 2021 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про медіацію» № 1875-IX (далі – Закон), опублікувано в газеті Голос України» від 14.12.2021 № 237-238. Закон набрав чинності 15 грудня 2021 року

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1875-20#Text .

Законом доповнено главу XV КЗпП новою статтею 222-1 про врегулювання трудових спорів шляхом медіації.

Закон визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов'язані з цією процедурою.

Медіацію проводять, щоби врегулювати як трудові так і цивільні, сімейні, господарські, адміністративні конфлікти або спори та запобігти їх у майбутньому.

Медіація – це метод вирішення спору в позасудовому порядку із залученням медіатора (особи, яка допомагає в процесі медіації, забезпечує рівність та врахування позицій сторін і в жодному разі не приймає рішень щодо змісту конфлікту).

Медіацію можна застосовувати в конфліктах (спорах), які виникають у трудових, цивільних, сімейних, господарських, адміністративних правовідносинах, а також кримінальних провадженнях під час укладання угод про примирення між потерпілим і підозрюваним, обвинуваченим та в інших сферах суспільних відносин.

Детальніше:  https://od.dsp.gov.ua/.../mediatsiia-tse-mozhlyvist.../

За матеріалами Володимирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Волинська область

https://www.legalaid.gov.ua/.../mediatsiya-yak.../

Фото без опису