Громаду відвідали експерти з нематеріальної культурної спадщини

  • 267

Фото без описуВ рамках закону «Про охорону нематеріальної культурної спадщини», запрошення відділу культури, молоді, спорту та туризму Кубейської сільської громади, Болградського району  директор Одеського обласного центру української культури Валентина Вітос спільно з представником акредитованої в ЮНЕСКО організації Центр розвитку «Демократія через культуру» Валентиною Дем’ян провели попередні зустрічі та обговорення можливості роботи над новим і цікавим проектом, в основу якого покладено кулінарні традиції Бессарабії. Зокрема, розглядалися способи вирощування сіьськогосподарських культур, що базуються на традиційних технологіях, значення в цьому наявності води, вплив на здоров’я, здатність НКС об’єднати громаду навколо важливих питань місцевого життя, ризики зміни клімату, що можуть вплинути на існування НКС. Громада продемонструвала відкритість до співпраці та позитивний настрій.
Серед цікавих представників місцевої громади, з якими зустрілися експерти, можна назвати Олександра Полибзу, який розповів про свою дослідницьку роботу
та навчання, переймання досвіду ткацтва у місцевих майстринь; бабусю Домку (Домнікія Кобак, яка у свої 83 роки підтримує спосіб вирощування та приготування «червоного перцю» з насіння, яке їй передала мати; пані Олександру Бочевар, яка культивує та готує «мєрудію», розповіла про те, як і коли вона навчилася цьому; як вирощує і готує «червоний перець»: вдруге прозвучала історія про насіння, яке дочка отримала від матері, а та від бабусі. 
На думку експертів, саме такі розповіді показали, що люди глибоко розуміють цінність знань і навичок, отриманих від попередніх поколінь, що традиційні форми вирощування рослин і приготування страв можуть стати сьогодні основою розвитку громади, що місцеві мешканці  готові спільно з експертами досліджувати свою спадщину, плекати її.